Akşehir Belediyesi sahipsiz sokak hayvanları kısırlaştırma çalışmalarına hız verdi. Pandemi nedeniyle bir süredir sokak hayvanlarını kısırlaştırma çalışmalarına ara verilirken, sahipsiz sokak hayvanlarıyla ilgili olarak besleme noktalarına mama destekleri sürdürülmekte.
Akşehir Belediyesi; Sahipsiz Sokak hayvanlarıyla ilgili yapılan çalışmaları 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanuna göre yürütürken, bu çalışmalarla kapsamında geçtiğimiz hafta HAYTAP temsilcileri, HAYTAP gönüllü veteriner hekimleri, Tatvan Belediyesi veteriner hekimleri ve Akşehir Belediyesi veteriner hekimi ile birlikte 80 Adet sahipsiz sokak hayvanını kısırlaştırıp aşılarını yaptı. Hayvanların müşahede süreleri bittikten sonra alındıkları bölgelere küpeli bir şekilde geri bırakıldı.
Yapılan Proje hakkında bir açıklama yapan Konya HAYTAP Temsilcisi Ebru Cumbul "Akşehir belediyeleri kısırlaştırma ve rehabilitasyon çalışmaları için HAYTAP’tan (Hayvan Hakları Federasyonu) destek talep ettiler. Biz de Akşehir’e ameliyathane ve operasyon malzemeleri desteği verdik. HAYTAP gönüllü veteriner hekimleri Tatvan Belediyesi'nden ve İstanbul'dan gelip, Akşehir'deki veteriner hekimlerimize hem eğitim verdiler hem de hayvan bakımevlerinde toplanan köpeklerin kısırlaştırma ve aşılamalarını yaptılar. Akşehir'de 78 ameliyat, Ilgın'da 193 ameliyat gerçekleşti. Köpeklerin kuduz aşıları, iç-dış parazit aşıları yapıldı. Canlar nekahet süreleri sonunda alındıkları alana geri bırakılacaklar. Actie Zwerfhonden Vakfı; Proje kapsamında ilaç desteği verdi, teşekkür ediyoruz. Tatvan Belediye Başkanımız Mehmet Emin Geylani ve Akşehir Belediye Başkanlarımız Dr. Salih Akkaya’ya ve onların nezdinde tüm ekibe gösterdikleri gayret, duyarlılıkları ve koordinasyonlu çalışmaları için çok teşekkür ediyoruz. İşbirliğimiz kısırlaştır/aşılat/yaşat felsefesi ile devam edecektir. Unutmayalım ki hayvan sağlığı demek toplum sağlığı demektir. Hayvan dostlarımızı aşılamak, hastalandıklarında tedavi etmek biz insanların sorumluluğundadır. Binlerce yıl önce köpekleri, kedileri evcilleştirilmişiz, doğal yaşam alanları bozulmuş, bizimle beraber yaşamaya başlamışlar, kapımıza bekçi, sürümüze çoban olmuşlar, doğal afetlerde üstün yetenekleri ile arama/ kurtarma çalışmalarının vazgeçilmezi, emniyet güçlerimizin bir ferdi ve pek çoğumuzun can yoldaşı, hayat arkadaşı olmuşlar. Onlar bir eşya değil, hepsinin bizler gibi duyguları var, yaşam hakları var” dedi.
Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’da HAYTAP yetkililerine teşekkür ederek “Öncelikle sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili yapılan çalışmalarda HAYTAP yetkililerini tebrik eder, başarılarının devamını dilerim. Akşehir Belediyesi olarak sahipsiz sokak hayvanları ile ilgili çalışmalarımız HAYTAP la aynı olan düşüncemiz KISIRLAŞTIR/AŞILAT/YAŞAT felsefesiyle devam edecektir. Maalesef kimi vatandaşlarımızın sokak hayvanlarından serzenişlerini duyabiliyoruz, fakat
5199 Sayılı Hayvan Hakları koruma kanuna göre yapabileceğimiz çalışma sadece sokak hayvanını bulunduğu ortamdan alıp kısırlaştırmak, aşılamak ve alındığı ortama geri bırakmaktır. Ekiplerimiz 2 gün, Akşehir Belediyemizin misafiri olarak hem Akşehir tarihinin kokusunu almış olup hem de Akşehir’imiz de bulunan 80 Adet sahipsiz sokak hayvanını kısırlaştırmışlardır. Kısırlaştırılan sahipsiz sokak hayvanları ise müşahede altında tutulduktan sonra kanunların bize söylediği gibi alındıkları bölgelere bırakılmıştır. Yapılan kısırlaştırma projesinde bizlere destek veren HAYTAP yetkililerine, gönüllü veteriner hekimlere ve Tatvan Belediye Başkanı Mehmet Emin Geylani Beye teşekkür ederiz” diye konuştu.