Anadolu Mektebi ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen “Doğumunun 100.yılında Edebiyatımızın Yerli ve Milli Sesi Tarık Buğra” başlıklı programı yoğun ilgiyle izlendi.

Akşehir Kültür Merkezi’ndeki etkinliğe; Eski Tarım Bakanı Sami Güçlü, Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Yunak Kaymakamı Fatih Cıdıroğlu, Akşehir Belediye Başkanı Salih Akkaya, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, İlçe Protokolü, Bazı kamu müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Etkinlikte Panel başkanlığını Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü 4.Sınıf öğrencisi Sena Büyükkerniç yürütürken Akşehir Tarık Buğra Sosyal Bilimler Lisesinden Havva Özan “Tarık Buğra eserlerinde toplum düzenindeki değişikliğin bireye etkisi” konusunu işledi. Konya Anadolu Selçuklu Lisesi öğrencisi Fahriye Akçin ise “Tarık Buğra’nın Edebi Yaşamı” ve yine aynı lisenin öğrencisi Sezer Kaynak ”Osmancık Romanında Cihan Devletini Kuran İrade” konusunu ve son olarak Akşehir Selçuklu Yunus Ertürk Anadolu Lisesi öğrencisi Zeynep Meşede “Tarık Buğra Eserlerinde Kurtuluş Savaşı ve Akşehir” konusunu işledi.

Panelistlerin yapmış oldukları sunumlarının ardından değerlendirme konuşmasını Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy yaptı. Değerlendirme konuşmasında Gürsoy dününü bilmeyenin, geçmişini bilmeyenin yarına bakışının da çok zayıf olacağına dikkat çekti.

İyi hazırlanmış, vurgulu ve fevkalade anlatımla Büyük ağamızı küçük ağalarımızdan dinlemenin büyük ölçüde keyif verdiğini söyleyen Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya ise “Bu gibi eğitici konular içinde ne kadar destek versek bizim için azdır. Her zamanda bu desteklerimizi artarak devam ettireceğimizi düşünüyorum. 2015 yılında yine Sami Güçlü Hocamızın koordinatörlüğünde güzel bir Tarık Buğra paneli yapmıştık. O etkinliğimizde de güzel anlatımlar olmuştu. Ayrıca birçok panellere Konya’da da katıldık. Ancak şimdi yaptığımız bu panel benim için daha heyecanlı oldu. Gençlerimiz daha vurgulu ve güzel bir sunum gerçekleştirdiler. Panelistlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum” dedi.

Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk “Şu bir hakikat ki, insanın ömründe en fazla okuyabileceği kitap sayısı birkaç yüzü geçmiyor. İstisnalar kaideye bozmaz birkaç bin kitap okuyanlar da vardır. Günümüzde netice itibari ile milyonlarca kitap deryasından sadece birkaç yüz kitap okuyarak gelip gideceğiz. Bizde Belediyemizle ve Kaymakamlığımızla “Akşehir Bir Milyon Kitaba Koşuyor gibi bir projemizde var şu anda neredeyse 800 binlere ulaşmış durumundayız. Bu gurur verici bir rakam inşallah bir süre bu etkinliklerimiz devam edecektir. Bugün çocuklarımızı dinlerken gurur hissiyle dinledim. Kendilerine olan özgüveni, ifadeleri, jestleri ve mimikleri harikuladeydi. Kendilerini tebrik ediyorum” diye konuştu.

Anadolu Mektebi Kurucusu, 58. ve 59. Hükümetlerin eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü’de “ Akşehir’in Tarık Buğraya sahip çıkması çok doğru ve yerinde bulduğunu belirterek, Anadolu Mektebi Yazar Okumaları'nın gönüllü bir hareket olduğunu, faaliyetler kapsamında öncelikle kendimize ait klasiklerin okutulmaya çalışıldığına değindi. Güçlü;  önemli yazarların kapasiteyi geliştirdiğini, artırdığını ve hayatta onlardan istifade edildiğini, idealist biri olabilmek için yazar okumalarının yapıldığını vurgulayıp bu okumalar sayesinde memleketimize daha fazla hizmet edeceklerini ve  ülkemizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan için yazar okumalarının yapıldığını da sözleri arasına ekledi.    

Konuşmalarının ardından protokol üyelerinin panelistlere hediye takdimi etmesinin ardından hatıra fotoğrafı çekilmesiyle etkinlik sona erdi.

001 BLD002 BLD003 BLD004 BLD005 BLD006 BLD007 BLD008 BLD009 BLD010 BLD011 BLD