Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Mültecilerden Etkilenen Bölgelerde Hizmetlerin İyileştirilmesi Projesi (FRIT II) kapsamında Paydaş Katılım Toplantıları düzenleyerek ilçelerde gerçekleştirilecek hizmetleri vatandaşlarla istişare etti. Akşehir Kültür Merkezi’nde “Akşehir İçme Suyu Temini” konu başlığıyla gerçekleştirilen toplantıda katılım sağlayan vatandaşlar bilgilendirilirken, konuyla alakalı soru ve öneriler de not alındı.

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, Mültecilerden Etkilenen Bölgelerde Hizmetlerin İyileştirilmesi Projesi (FRIT II) kapsamında “Paydaş Katılım Toplantıları” düzenledi.

Paydaşlara, zamanında ve erişilebilir bilgi verilmesini sağlamak, görüş ve endişelerini ifade etme fırsatı sunmak ve sistematik bir paydaş katılım yaklaşımı belirlemek amacıyla düzenlenen toplantılardan bir tanesi de Akşehir Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Akşehir’de gerçekleştirilmesi planlanan içme suyu temini projesi için de vatandaşlarla bir araya gelen KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, eskiyen içme suyu şebekelerinin oluşturduğu olumsuzlukların farkında olduklarını belirterek, daha kaliteli, uzun ömürlü ve sağlıklı suyun Akşehirlilere ulaştırılması için yapılması hedeflenen çalışmaları anlattı.

Akşehir’de hayata geçirilmesi planlanan içme suyu temini projesiyle ilgili bilgi veren Demir, “Bu bir halk toplantısı. Akşehir için uzun soluklu bir çalışmanın parçası. “FRIT I” de atıksu arıtma tesisleri, kanalizasyon şebekeleri ve içme suyu şebekeleri ortak ele alınırken  ihale kısmında içme suyu diğerlerinden ayrılmıştı. Dolayısıyla içme suyu ertelenmiş oldu. Çeşitli sebeplerden dolayı bugüne kadar kalmıştı. Allah’a şükür “FRIT II” kapsamında bugün itibariyle bu projenin ilk ve önemli aşamasını gerçekleştiriyoruz. Bu prosedürün tamamlanmasının da en önemli aşaması halk günlerinin oluşmasıdır. Bildiğiniz üzere Akşehir’in içme suyu şebekesi oldukça eski. İşletmesi o kadar zor ki. Çeşitli zamanlarda ansızın büyük caddelerde ciddi arızalara neden olduğunun farkındayız. Bu projenin yapılmasının da son derece önemli olduğunun farkındayız. Tabi bu proje yapıldıktan sonra doğalgazla, enerji yer altına indirildi. Kanalizasyon şebekesi sıfırlandı. Bir içme suyu şebekesi kalmıştı. İçme suyu şebekesini de yeniledikten sonra tahmin ediyorum Akşehir ilçemizin önünde alt yapı sağlamlığı konusunda başka bir ilçenin olmadığını düşünüyorum. Üst yapısı da tamamlandıktan sonra Akşehir’in çok Avrupai standartlarda modern bir kent olma ihtimali söz konusu. Bunu yapmaya gayret ediyoruz. Tabii yabancı uyruklu insanların bu bölgede yaşaması sebebiyle bu yatırıma devlet AB fonlarıyla katkı sağlıyor. Bu projeyi gerçekleştirirken vereceğimiz her türlü rahatsızlık için şimdiden hepinizden özür diliyoruz, anlayışınıza sığınıyoruz” ifadelerini kullandı.

Akşehir Kültür Merkezi’ndeki toplantıda konu ile ilgili konuşan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya’da “Akşehir’imizde içme suyunun yenilenmesi, yeni kaynakların bağlanması, yeni depolar yapılması konuları ile kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi, Atık su arıtma tesisinin yeniden yapılması ile ilgili çok eski yıllarda 2007 yılında bir müracaat olmuştu. 2014 yılına geldiğimizde çeşitli aşamalara gelmişti ama henüz ihale edilmemişti. Yine yoğun bir takiple projenin birinci ayağı olan kanalizasyon şebekesinin yenilenmesi ve atık su arıtma tesisinin yapılması Avrupa Birliği finansman projemizi uygulattık. %94 hibe ile bu yapıldı ve şu anda kullanılıyor. Bu işler yapılırken biraz zahmetler oldu ama tabi rahmet zahmetsiz olmuyor. Nimet külfetsiz olmuyor. Akşehir’imizde bu zahmet biraz daha çok hissedildi. Çünkü Akşehir’deki içme suyu şebeke çok eski. 1932 yılları boruları çıkıyor. Zaman zaman KOSKİ ekipleri tamiratlar yaptığında bizlerde görüyoruz. Bazı bölgelerdeki kanalizasyon ve içme suyu borularının nerelerden geçtiği ile ilgili elimizde hiçbir veri yok. Bu bölgelerde alt yapı çalışması yaparken her an onları patlatma ve vatandaşlarımızı mağdur etme tehlikesi ile karşı karşıya geldik. 2017 yılından itibaren kanalizasyon hatları yenilenirken bir hayli zahmet çektik. Tabi bu süreçte sadece kanalizasyon hatları değil doğalgaz çalışması ile belli bölgelerde elektrik hatlarının yer altına alınması çalışması yapıldı. Yine Telekom hatlarının yenilenmesi belli bölgelerde oldu. Hepsi bir araya gelince ciddi bir zahmet çektik. Artık rahmeti hak ettik ama bu rahmette bir eksiğimiz kalmıştı bu da içme suyu. Her ne kadar bir bütünse de çeşitli süreçlerle içme suyu şebekesi bugüne kadar uygulanamamıştı. Bu süreçte mülteciler ile ilgili konuda eklenince artık yüzde yüz hibe ile Akşehir içme suyu projesi de programa girdi. Büyükşehir Yasası gereği bu işin yetkilisi KOSKİ Genel Müdürlüğümüz. Bizim için önemli bir konu ve biraz daha zahmet çekmemiz gereken bir konu. İnşallah bu zahmetten sonra şehir merkezimizdeki yollarımızı, granit taşlı ana arterleri sıcak asfaltla buluşturarak alt yapısı bitmiş daha rahat ulaşım sağlanabilir bir kent haline getirmiş olacağız. Şimdi bu asfalt çalışmasına girsek içme suyu çalışmaları nedeniyle bu asfalt yine bozulacak. Bu sebeple bu çalışmaların tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından katılımcılara atıksu arıtma tesisleri ve içmesuyu temin projeleri ile ilgili bilgiler verildi. Akabinde Konya Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Nas ile KOSKİ’nin ilgili daire başkanları vatandaşlardan gelen soruları yanıtladılar.

Toplantıya; Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, KOSKİ Genel Müdürü Ahmet Demir, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hülya Çevik, İller Bankası Konya İl Müdürü Yüksel Demirci, Akşehir Belediye Başkan Yardımcısı Mevlüt Yiğit, Akşehir Mahalle Muhtarları, KOSKİ Bölge Müdürleri, Akşehir Belediyesi Birim Müdürleri, Belediye Meclis Üyeleri ve vatandaşlar katıldı.