AKBİRDER( Akşehir Bedensel ve İşitme Engelliler Koruma Derneği),Gençlik ve Spor Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projeleri Destek Programı kapsamında yürütülen “İşaret İlmihal Projesi” kapanış töreni Akşehir Kültür Merkezinde gerçekleşti.

“İşaret İlmihal Projesi” Kapanış törenine Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk, Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, AK Parti Akşehir İlçe Başkanı Abdurrahman Çardakoğlu, Akşehir Müftüsü Ahmet Kardaş,  AKBİRDER Derneği Başkanı Hayri Üzüm, Akşehir Görmeyenleri Koruma Şube Başkanı Hüseyin Çığ, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü İbrahim Öncel, Akşehir Gençlik Merkezi Müdürü Eyüp Yılmaz, Proje Koordinatörü Önder Demirkan, Daire Müdürleri ile dernek yönetimi katıldı.

Program öncesinde saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla başladı. Ardından duaya geçildi. Yapılan duanın ardından proje koordinatörü açılış konuşmasını Önder Demirkan yaptı. “Projenin amacını anlatıp destekleriyle projede yer alan tüm arkadaşlarımıza ben yürekten teşekkür ediyorum diye konuştu.

AKBİRDER( Akşehir Bedensel ve İşitme Engelliler Koruma Derneği) Başkanı Hayri Üzüm “ Yeni başlatılan  android veri tabanıyla hazırlanan tablet ve telefonlarca indirilebilecek uygulamayla Türkiye genelinde 1 Milyon Dünya nüfusunda %3’ü en az 10 milyon dünyada islamı öğrenmek isteyen ve yabancılarla beraber işaret dilini sempati duyanlar 10 ile 15 milyona yakın kişinin izleyip indireceğini umduklarını belirterek yaptığı konuşmaya şöyle devam etti. Başkan Üzüm “5 yıldır İşitme Engelli kardeşlerimizin tüm sorunlarıyla ilgileniyoruz. Gördüğüm kadarıyla işitme engelli kardeşlerimizin dini bilgileri çok zayıf bu yüzden bu projeyi uygulamayı geçirdik. İslamı tam anlamaları için çünkü onlarında manevi sorumlukları vardır. Android veritabanıyla hazırlanan mobil uygulama cep telefonları ve tabletlerden ücretsiz olarak indirebilenecek olan uygulama İslam ilmihalini konu, konu ortalama 2’şer dakikalık videolar halinde 266 ya yakın video çekimi gerçekleştirdik. İsteyen işitme engelli kardeşlerimiz bunu indirip konu başlığını yazıp bu konuyla ilgili yazı ve işaretle o konuyu öğreneceklerdir. Ayrıca kıble pusulası, Namaz vakitlerini yanıp sönerek bildireceği saat, Diyanet’in e-kitap serisinden kuran-ı kerim, işaret dili ile dini kavramlar sözlüğü, hadis, namaz, abdest alıyorum, sureler ve dualar kaynaklarımızda konulacaktır. Bizlere destek olan ve projeyi hayata geçirdiği için Gençlik ve Spor Bakanlığına, Diyanet İşleri Başkanlığına, Akşehir Kaymakamımız Mehmet Türk beye, Kamera sistemi ve diğer tüm işlerde bizlere yardımcı olan Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya, Akşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşleri Müdürü İbrahim Öncel beye, Fatih kuran kursunda stüdyo yapmaya oranın dizaynın da imha konularında bizlere sonsuz destekleyen Akşehir Müftüsü Ahmet Kardaş beye, Fatih Kuran Kursu müdürümüze, İmha çalışmalarında yazım, montaj, çekim bu yolda bizi yalnız bırakmayan Kuruçay TOKİ Camii İmam Hatibi Erkan Yetik ve İhsaniye Camii İmam Hatibi Özcan Yılmaz hocalarıma haber yapıp desteklerinden ötürü basın mensubu arkadaşlarıma, tüm emeği geçen kardeşlerime ve buraya kadar teşrif eden tüm misafirlerimize engelli ayrı, ayrı teşekkür ediyor şükranlarımı sunuyorum diye konuştu.

6 ay önce aynı bu mekânda bu projenin ilk tanıtım startını verdiklerini ve çok farklı bir proje, orijinal bir proje olduğunu ifade eden Akşehir Belediye Başkanı Dr. Salih Akkaya “Akşehir Belediyesi olarak bizde birçok proje yaptık ve üretmeye devam ediyoruz. Yaptığımız faaliyetlerden biriside engelsiz yaşam merkezimizdeki KPSS kursu Konya’mızda tekdir. Sadece bu Akşehir’deki engellilerimize yönelik yapıldı. 5 bin kişi devlet kadrolarımızda açığın olduğu ve bunun 2 bin 500’ü KPSS sonucuna göre yerleştirilecek ve bu vesileyle 22 Nisandaki Engelli KPSS sınavında bu istihdamdan daha çok faydalanacak diye ümit ediyor ve onlara başarılar diliyorum.

Ayrıca İşaretle Nasreddin Hocamızın tanıtımı yapılması için Akşehir, Ülkemiz ve tüm dünya için iyi olacağını belirtmek isterim. Bizde işaretle Nasreddin Hocamızı anlatmak için maddi ve manevi olarak destekleyelim dedi.

Akşehir Kaymakamı Mehmet Türk ise” Engellilik esas itibari ile sadece bedensel anlamda kurgulan bir hadise değil esas engelliliği ben zihinsel anlamda ve psikolojik anlamda engel olarak görmüşümdür her zaman çünkü bedensel engellilere yönelik bir takım mekanizmalarla bunu kompanse etmekte telafi etmek mümkün fakat tüm insanlarda psikolojik anlamda engeller vardır bununda yolu bununda tedavisi sevgi,saygı, değer ve takdir duygularının tedaviye sokulmasıyla mümkündür. Ne olacak insanlar birbirini sevecekler, birbirlerine değer verecekler, saygı gösterecekler takdir edecekler ki insanların bu yetersizlikleri ortadan kaldırabilsin insanlar özgüven sahibi olabilsin dolayısıyla kendilerinin beslenebileceği kabiliyetlerini inşam edebileceği ortam oluşabilsin onun için esas engelin insanların zihninde kendilerine ördükleri görülmeyen duvarların olduğu esas engelliğin bu olduğunu düşünüyorum dedi.

Yapılan konuşmaların ardından protokol üyeleri günün anısına hatıra fotoğrafı çektirmesiyle kapanış töreni sona erdi.

001 2018 04 06002 2018 04 06003 2018 04 06004 2018 04 06005 2018 04 06006 2018 04 06007 2018 04 06008 2018 04 06009 2018 04 06

s2smodern