Ramazan Bayramında 7'den 70'e herkesin katılabileceği bir bilgi yarışması düzenledik. Yarışmaya katılmak için yapmanız gereken şey çok basit. Aşağıda Akşehir Belediyesi Coğrafi İşaretli Ürünlerimizi anlatan metni okuyarak bu metinle ilgili soruları cevapladıktan sonra kişisel bilgilerinizi girip formu göndermek.
Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adı tescili tek bir üreticinin haklarını değil, tescil belgesindeki şartlara uygun üretim yapan ve pazarlayanların tümünün haklarını korur. Çünkü tescil; yöresel, bölgesel ve ülkesel genelliğe sahip olup sağladığı haklar belli bir kişiye veya bazı kişilere bağlanamaz. Coğrafi işaretin ve geleneksel ürün adının amacı, tescile konu olan ürünün üretimi, kaynağı gibi bir takım genel niteliklerine bağlı özelliklerden ötürü belli bir üne kavuşmuş ürünlerin korunmasını sağlamaktır.
Tüketiciler söz konusu yöre adıyla satılan ürünleri o yöre adına duydukları güven nedeniyle, diğer yerlerde üretilenlere tercih edebilirler. Bu nedenle bir ürün için belirli bir kalite ve aitlik işareti haline gelmiş yer adlarının coğrafi işaret veya geleneksel ürün adı olarak koruma altına alınmasında o yöre halkının menfaatlerinin korunması açısından büyük fayda vardır.
Coğrafi işaret ve geleneksel ürün adını tescil ile korumanın amaç ve faydalarından biri de, bu tescil ibarelerinin gerekli özelliklere sahip olmayan sahte ürünler üzerinde kullanılmasının önüne geçilerek, tüketicinin yanıltılmasına engel olunması ve tescilli ürünün ününden faydalanılmaması, dolayısıyla tüketicinin korunmasına yardımcı olmaktır.
Ekonomik faydalarının yanı sıra coğrafi işaret ve geleneksel ürün adları, kültürün korunması açısından da yüksek öneme sahiptir. Bölgelere özgü üretimleri tescil yoluyla korumayı ve yok olmalarını önlemeyi amaçlar.
Akşehir Belediyesi olarak bu faydaları göz önünde bulundurarak aşağıda açıklamalarını bulabileceğiniz ürünlerin "Coğrafi İşaretli Ürün" kapsamına alınması için bu güne kadar çalışmalar yürüttük, yürütmeye de devam ediyoruz. Gelin bu ürünlerimizi kısaca yakından inceleyelim:
AKŞEHİR KİRAZI
48-50 mm uzunluğunda, ince bir sap yapısına sahiptir. Çok iri, 9-13 g ağırlığındadır. Eni 26-32 mm, boyu 27-29 mm’dir. Parlak, koyu kırmızıdır. Çok sert, gevrek, sulu, çok lezzetli ve özel bir aromaya sahiptir. Meyve çatlaması yapmadığı gibi uzun yol koşullarına çok dayanıklıdır. Meyve sapı tüketiciye ulaşıncaya kadar uzun süre canlılığını korumakta ve yeşil kalmaktadır.
AKŞEHİR KİRAZ LOKUMU
Akşehir Kiraz Lokumu, Batı Toros Dağlarının uzantısı olan Sultan Dağlarının Akşehir sınırları içerisinde kalan eteklerinde ve Akşehir Gölü sebebiyle oluşan doğal klima iklimi altında yetiştirilen, kalite ve rekolte oranı yüksek Gılli kirazından yapılan ve ustalık gerektiren bir değerdir. Sultan Dağlarının Akşehir sınırları içerisinde kalan eteklerinde yetiştirilen kirazların kullanılması, Akşehir Kiraz Lokumuna mevcut lokumlardan kolaylıkla ayırt edilebilecek aroma ve renk katmaktadır. Lokum için kullanılan kirazlar Mayıs ayı sonu ve Haziran ayı başında toplanlardır. Kullanılacak olan Gılli kirazlarının donmuş veya taze olarak kullanılması mümkündür.
AKŞEHİR PEYNİR BAKLAVASI
Baklavalık hamurdan elde edilen yufkanın arasına tuzsuz taze peynir konularak pişirilen ve ılık olarak servis edilen Akşehir Peynir Baklavası üretiminde özellikle elde açılan baklavalık hamur ve tuzsuz ve suyu alınmış taze peynir kullanılmaktadır. Akşehir Peynir Baklavası sadece Akşehir’e özgü bir tatlıdır, Mutfak kültürümüzün geleneksel bir parçasıdır. Akşehir mutfağının temel lezzetlerinden birisidir. Akşehir’de kendine özgün bir reçete ile üretilen Peynir Baklavası fırınlama tekniği ile pişirilerek börek görüntüsü ile ün kazanmış şerbetli bir tatlıdır.
AKŞEHİR HERSESİ
Akşehir Hersesi’nin ünü, uzun yıllardır bilinen ve yörenin kültürel mirası olan bir ürün olması, malzemelerin ustalık içeren yöntemle birleştirilmesi ve geleneksel olarak pişirilmesinden kaynaklanır. Öncelikle yarma ayıklanır ve ıslatılarak 5-6 saat bekletilir. Büyük bir bakır tencereye yarma, et ve kemik yerleştirilip tuzlanır. Akşam üzeri mahalle fırınına verilen Akşehir Hersesi sabah erken saatlerde fırından alınır. Sıcak olarak servis edilir.
AKŞEHİR TANDIR KEBABI
Akşehir Tandır Kebabı sevilerek tüketilen, lezzeti ile ün kazanan, Akşehir ile özdeşleşen yöresel bir yemektir. Akşehir Tandır Kebabı, Akşehir bölgesindeki yaylalarda otlayan kuzuların etinin kullanıldığı yöresel bir yemektir. Kebap taş fırında meyve odunu ile pişirilir. Akşehir Tandır Kebabının pişirme tekniğinde makbul olan, etin közde pişirilmesidir. 5-6 saat süren pişirme işlemi sonunda bir saat dinlendikten sonra servise hazır hale gelir.
Yarışmaya katılım süresi sona ermiştir. Göstermiş olduğunuz ilgiye çok teşekkür ederiz. Yarışmamıza katılıp, cevapların hepsine de doğru yanıt verenler arasından yazılımla çekiliş yaparak belirleyeceğimiz 5 kişiyi çok yakında web sayfamızdan ve sosyal medya hesaplarımızdan paylaşacağız.
Bizi takip etmeyi unutmayın:
YouTube