Engelli vatandaşlarımızın hatırlanması ve toplumsal farkındalığın artırılması amacıyla; 10-16 Mayıs tarihleri ‘Engelliler Haftası’ olarak kutlanmaktadır.

Dünyanın her toplumunda olduğu gibi ülkemizde de nüfusun önemli bir kısmını oluşturan engelli vatandaşlarımızın yaşam becerilerini geliştirerek, kendi kendilerine yetebilmeleri, yetenekleri ve yeterlilikleri doğrultusunda eğitim imkânlarından yararlanabilmeleri, kendilerine uygun işlerde istihdam edilebilmeleri, diğer bireylerle iyi ilişkiler içinde olabilmeleri çok önemlidir. Ülke nüfusumuzun yaklaşık 9 milyonunu engelli vatandaşlarımız oluşturmaktadır.

Engelli insanlarımızı anlayabilmek, onlar için yaptıklarımız ve yapamadıklarımızı sorgulayabilmek açısından bu hafta farkındalık yaratmaktadır. Huzurlu ve güvenli bir toplum olabilmek, engelli vatandaşlarımızın da toplumun birer ayrılmaz parçası haline getirilmesi ile mümkündür. Unutmayalım ki, engelli vatandaşlarımızın yaşama sevincini yitirmeden mutlu bir yaşam sürmeleri için, onların temel ihtiyaçlarını karşılamak ve toplumla bütünleşmelerini sağlamak hepimizin ortak sorumluluğudur.

Bütün engelli vatandaşlarımızın kendi kendine yetebilen onurlu ve başı dik vatandaşlar olarak yaşamalarını sağlamak, hepimizin en büyük hedefi olmalıdır. Akşehir Belediyesi olarak bizde engelli hemşehrilerimize hizmet verebilmek adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Selçuklu Anadolu Lisesi yanındaki Engelsiz Yaşam Merkezimizi açarak engelli vatandaşlarımızı, her türlü kültürel faaliyetlerini yapabilecekleri aynı zamanda da çeşitli yürüyüş ve spor aktiviteleri yapabilecekleri bir tesise kavuşturduk. Ayrıca hizmete sunduğumuz ‘Engelsiz Taksi’ projemiz ile; şehrimiz genelindeki tüm engelli vatandaşlarımızın resmi kurumlardaki işlerinde yada hastaneye gitmek gibi sağlık hizmetlerinde evlerinden alınarak istedikleri yere gidip işlerini görebilme imkanlarını sağlıyoruz. Engelli araçları için hizmete sunduğumuz şarj istasyonları sayesinde şehrimizde yaşayan engelli kardeşlerimiz akülü engelli araçlarını ücretsiz olarak rahatça şarj edebiliyorlar. Yine engelli kardeşlerimiz için Halk eğitim Merkezimiz işbirliği ile açtığımız EKPSS kursu ve bilgisayar kursları ile onların topluma kazandırılmasına katkı sağlamaya çalışıyoruz.

Şehrimizdeki birçok caddemize kazandırdığımız görme engelli vatandaşlarımız için kabartmalı kaldırımlar ile ilgili çalışmalarımız diğer cadde ve kaldırımlarda da devam ediyor. Ayrıca göreve geldiğimizden bu yana akülü engelli araçları ile tekerlekli sandalyeler dağıtarak destek verdiğimiz engelli vatandaşlarımız için akülü engelli aracı ve tekerlekli sandalye dağıtımlarımızı da imkanlarımız ölçüsünde sürdüreceğiz.

Bu duygu ve düşüncelerle engelli vatandaşlarımıza sahip çıkmayı bir insanlık görevi olarak görüyor ve bu haftanın engelli vatandaşlarımızın sorunları konusunda hassasiyetin ve bilincin artmasına vasıta olması temennisiyle, Engelliler Haftasını kutlarken; onları sevgiyle kucaklayarak ailelerine ve tüm engelli vatandaşlarımıza sağlıklı, mutlu, yaşam sevinci dolu günler temenni ediyorum.

Dr. Salih AKKAYA
Akşehir Belediye Başkanı