Baklavalık hamurdan elde edilen yufkanın arasına tuzsuz taze peynir konularak pişirilen ve ılık olarak servis edilen Akşehir Peynir Baklavası üretiminde özellikle elde açılan baklavalık hamur ve tuzsuz ve suyu alınmış taze peynir kullanılmaktadır.

Akşehir Peynir Baklavası sadece Akşehir'e özgü bir tatlıdır, Akşehir mutfak kültürünün geleneksel bir parçasıdır. Akşehir mutfağının temel lezzetlerinden birisidir. Akşehir'de kendine özgün bir reçete ile üretilen Peynir Baklavası fırınlama tekniği ile pişirilerek börek görüntüsü ile ün kazanmış şerbetli bir tatlıdır.

Ülkemizde Peynirle yapılan diğer tatlı çeşitlerine istinaden hamurla yoğunlaştırılmış macun kıvamında ya da kavurma yöntemleri ile değil börek açma yöntemi ile ince açılmış hamur yaprağı kullanılarak hazırlanır.

Akşehir Belediyesi tarafından üretilen "Akşehir Peynir Baklavası" kuru baklava olarak takdim edilmektedir.
Lütfen tüketmeden önce 200 derecede önceden ısınmış fırına koyunuz. 20 dakika ısıttıktan sonra çıkarınız, soğuk şerbeti üzerine dökünüz.

Akşehir Peynir Baklavası Tarifi

Malzemeler: 700 gr. un, 2 yumurta, 1 su bardağı süt, ½ limon suyu, 1 fincan sıvı yağ, 1 çay kaşığı tuz, 400 gr. buğday nişastası, 800 gr. taze peynir ya da lor peyniri, 500 gr. Tereyağ

Şerbet için: 1,5 kg şeker, 1 lt su, 2 çay kaşığı limon suyu

Akşehir Peynir Baklavasının Yapılışı: Malzemelerle yumuşak kıvamlı hamur yapılır. Hamur 14 parçaya ayrılır. Her beze nişasta ile açılır. Tepsiye yerleştirilir. 7 parçadan sonra peynir yerleştirilir. Sonraki 7 parça tepsiye yerleştirilir, kare şeklinde kesilir. Kızgın yağla yağlanıp sıcak fırında 180 derecede pişirilir. Fırından alınan tepsi soğutularak üzerine sıcak şerbet ilave edilir ve belirli bir süre beklendikten sonra soğumadan ağız yakmayacak seviyede ılık olarak servis edilir. Tatlı kendine has özelliği nedeniyle ılık yendiğinde daha lezzetli olmaktadır. Ayrıca soğuduğunda ısıtılarak da tüketilebilmektedir.

Akşehir Peynir Baklavasında Kullanılan Malzemenin Önemi

Akşehir Peynir Baklavası'nda kullanılacak peynir tuzsuz beyaz peynir ya da lor peyniri olmalıdır; tamamen doğal fabrikasyondan uzak el üretimi ile %100 saf, doğal, katkısız inek ya da keçi sütünden geleneksel yöntemlerle hiçbir katkı maddesi içermeyecek şekilde üretilen taze peynir kullanılmalıdır. Akşehir Peynir Baklavasının ana malzemelerinden biri olan peynirde bu doğallığı ve lezzeti yakalamak için Akşehir ilçesinde hayvancılık ile uğraşan yerel üreticilerin ilçede yetiştirdiği hayvanların sütleri kullanılmaktadır. Taze peyniri yapmak için peynir suyu karavana şeklinde bir kazan veya tencerede durmadan karıştırılmak suretiyle kaynatılır. Su kaynadıkça üzerinde beyaz kümecikler hâlinde peynir parçacıkları toplanmaya başlar. Peynir suyunun yüzeyinde toplanan bu parçacıklar peynir kepçeleriyle toplanarak süzülmek üzere temiz bir beze doldurulur. Kaynatma işi suyun yüzünde artık pıhtılaşma kalmayıncaya, yani peynir suyunda peynir kalmadığına kanaat getirinceye kadar devam eder. Bezde toplanan peynirlerin suyu tamamen süzüldükten sonra içine temiz yıkanmış bir tülbende serilmiş ve taze söğüt dalından yapılmış sepetlere konularak tüketime hazır hale getirilir.

Baklavalarda en çok tercih edilen buğday nişastası, buğday tanesinin özünden üretilmektedir. Mısır nişastasına nazaran sarımtırak bir rengi olduğu için genellikle baklava hamuru açımında kullanılır. Buğday, Akşehir çevresinde yetiştirilen bir üründür. Buğdayın yetişme alanı Konya Ovası olduğu için, Akşehir yemeklerinde buğdayın, tatlılarında ise buğday nişastasının vazgeçilmez bir yeri bulunmaktadır. Akşehir Peynir baklavasında kullanılan un ve nişasta da bu yörenin en kaliteli buğdayından üretilen unlar ile üretilir.

Akşehir Peynir Baklavasında kullanılan diğer önemli bir malzeme tereyağıdır. Günümüzde tereyağı şüphesiz baklava ve türevlerinde yada diğer hamur tatlıların vazgeçilmez malzemesidir. Ancak bu malzeme yaygın tüketimi olan tatlılarda genellikle endüstriyel üretim yapılan tesislerden temin edilerek kullanılmaktadır. Yani yöresel ve geleneksel yöntemler ile üretilen tereyağı kullanımı oldukça azdır. Oysa hayvancılığın Akşehir ve civarında yaygın olarak yapılması nedeniyle tereyağı, kaymak ve peynir gibi süt ve süt ürünleri bu bölgede rahatlıkla üretilebilmekte ve Akşehir Peynir Baklavası yapımında tereyağı, tıpkı peynir üretiminde olduğu gibi Akşehir kırsalında yetişen hayvanların sütünden yerel üreticiler üzerinden temin edilerek kullanılmaktadır. Kullanılan bu doğal tereyağı da baklavaya diğer endüstriyel yağlardan yapılan baklava çeşitlerinden farklılaştırarak, ürüne ayırt edici bir lezzet katmaktadır. Akşehir'de önemli bir yeri olan geleneksel tereyağı üretimi eskiden birçok evde tandır yakılarak büyük bakır kazanlarda eritilip çinko kovalarda dokuz ay süren kış mevsiminde kullanılmak üzere hazırlanıp kilerlerde saklanırdı. Tereyağ, yağlı yoğurt teneke yayıkta veya deri yayık tulukta ya da son yıllarda çok yaygın olarak kullanılan elektrikle çalışan yayıklarda yayılmak suretiyle elde edilir. Önce yayığa yoğurt konulur, üzerine soğuk su katılır ve yağ zerreleri ayrılana kadar yayılır. Sonra yayıktaki yayılmış olan yoğurt ayran haline gelir ve ağaçtan yapılmış silindirik biçimli küleklere konur. Tülbentten yapılmış süzekten süzülerek yağı ayrandan ayrılır. Süzekteki yağ tuzsuz olarak kahvaltı sofrasında yenilebileceği gibi, tuzlanarak çinko kovalara ya da ağaç küleklere basılır.

pey bak lgp baklavasi 1p baklavasi 2p baklavasi 3p baklavasi 4