Yazılı bir eseri olmamasına rağmen, Hocamızın öykülerindeki derin felsefe ve mizah anlayışı, 13. yüzyıldan beri sözlü halk edebiyatı yoluyla aramızda yaşatılmaya devam ediyor. Akşehir Halkı; geçmişten günümüze kadar uzanan yolda, hoşgörülü ve konuksever yapısıyla, O'nun geleneğinin en sâdık takipçisi olduğunu kanıtlıyor.
1959 yılında başlatılan “Nasreddin Hoca Şenliği”, yakın tarihimizin bu anlamda atılan en önemli adımı ve ülkemizin en eski festivallerinden birisi. Akşehir, 5-10 Temmuz tarihleri arasında dünyanın pek çok ülkesinden bilim, sanat ve edebiyat insanlarına kucak açarak, farklı kültürel zenginlikleri mizahla buluşturuyor; yıllardır gerek ülkemizde, gerekse yurt dışında geniş yankılar uyandırıyor.
Uluslararası Nasreddin Hoca Şenliği, Yoğun bir tarihsel birikimin ve çalışmanın ürünü olarak gerçekleşir. Zaman zaman İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük kentlerde başlatılan etkinlikler, 5-10 Temmuz tarihleri arasında Akşehir'de “Festival” coşkusu ile devam eder...
Nasreddin Hoca Şenliği, gece-gündüz kültür ve sanatla halkı kaynaştıran, aynı zamanda enerji ve heyecan dolu, popüler nitelikleri olan bir festivaldir. Nasreddin Hoca Şenliklerinde; Sanatçıların çağdaş ve klasik, ulusal ve yabancı şaşırtıcı ürünleriyle karşılaşmak; danstan tiyatroya, fotoğraftan resme, filmden karikatüre, edebiyattan müziğe kadar giden bir çeşitliliği yaşamak mümkün olmaktadır.
61. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği
Akşehirliler olarak Nasreddin Hoca’nın anısını yaşatmak, Gülmece Başkenti adını layıkıyla taşıyabilmek için 61 yıldır Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği’ni düzenliyoruz. Ülkemizin en köklü festivallerinden biri olan Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği'ni bu yıl Koronavirüse karşı daha tedbirli olup, halk sağlığını tehdit edebilecek unsurlardan arındırarak gerçekleştireceğiz.
Bu kapsamda; Akşehir Belediyesi, Ticaret ve Sanayi Odası, Ticaret Borsası, Ziraat Odası, Selçuk Üniversitesi Nasreddin Hoca Uygulama ve Araştırma Merkezi (SÜNHAM), Akşehir Akademi ve Kent Konseyi yetkilileri ile siyasi partilerin ilçe başkanlarının katıldığı bir toplantıda bir araya gelerek bazı kararlar aldık.
Toplantıda, panayır ve konserlerin büyük ilgi gördüğü şenliklerin ilçe esnafına yaratacağı ekonomik potansiyele karşılık, özellikle büyük kalabalıkların bir araya gelmesine neden olan etkinliklerin bulaşı sayısının artmasına ve salgının yayılmasına neden olabileceği yönündeki endişeler dile getirildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda katılımcıların ortak görüşü ile Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği ile ilgili alınan kararlar şöyle oldu:
- Şenlikler tümüyle iptal edilmeyecek ancak kalabalıkları bir araya getirecek olan konser, panayır vb. etkinlikler ertelenecek.
- Sembolik denebilecek bir şenlik programı ile Temsili Nasreddin Hoca’nın göle maya çalma ritüeli gerçekleştirilecek.
- Özellikle dijital ortamlar kullanılarak; 5-10 Temmuz haftasında Nasreddin Hoca ve Akşehir’in tanıtımı yönünde farkındalık yaratmak üzere etkinlikler planlanarak hayata geçirilecek.
Bu yıl sosyal medyada, yaşadığımız pandemiye dikkat çekmek amacıyla #AşınınTarifesiBende hashtagini kullanacağız. Ayrıca şenlik görsellerinde her yıl kullandığımız kaligrafi sanatı ile oluşturulan Nasreddin Hoca figüründe maske kullanımının önemini hatırlatmak adına Hocamızın maskesini de unutmadık.
Şenlik Programı
Fotoğraf Yarışması
61. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenlikleri kapsamında Akşehir Belediyesi ve AKFAD (Akşehir Fotoğraf Amatörleri Derneği) işbirliği ile "Akşehir Manzaraları" konulu bir Fotoğraf Yarışması düzenliyoruz. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Online Satranç Turnuvası
Akşehir Belediyesi ve Türkiye Satranç Federasyonu olarak 61. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği kapsamında, Online Ulusal Satranç Turnuvası düzenliyoruz. Turnuva ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Bilgi Yarışması
61. Uluslararası Akşehir Nasreddin Hoca Şenliği kapsamında bir bilgi yarışması düzenliyoruz. Yarışma ile ilgili ayrıntılı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.